fbpx

Zalik, jedno od mostarskih naselja sa najvećim progresom i perspektivom

Velika ulaganja i investicije koje su urađene posljednjih godina na području mostarskog naselja Zalik učinila su ovaj dio Grada jednim od najatraktivnijim mjesta za življenje znatnog dijela mlađe populacije u Mostaru.

Veliki prostor koji zauzima Zalik, a kojem pripada za ulaganje i izuzetno atraktivni Sjeverni logor, čine ga jako perspektivnom zonom.

Zbog nametnutih okolnosti, Univerzitet „Džemal Bijedić“ svoj akademski proces nastavio je upravo na lokaciji Sjevernog logora, što je iziskivalo nova ulaganja u objekte za tu namjenu. Posljednji veći, kapitalni projekt u ovom prostoru odnosi se na investiranje u izgradnju studentskog doma, što toj lokaciji daje nove vizure.

Naseljavanje velikog broja mladih bračnih parova u ovo naselje nužno je nametnulo potrebu izgradnje nove škole. Raniji školski objekat, koji je bio raspoređen na više improviziranih lokacija, pored limitiranog školskog prostora nije pružao potrebne uslove za kvalitetno obrazovanje djece.

Sjeverni logor u perspektivi bi trebao biti grad u gradu

Širenje Zalika u više pravaca pratila su i potrebna infrastrukturna ulaganja. Regulacionim planom „Sjeverni logor“ stvorile su se pretpostavke za značajan razvoj, koje će naselju Zalik, kada dođu u fazu realizacije, otvoriti ogromne mogućnosti. Taj projekat je dugoročna investicija sa najvećom perspektivom, koja je kod Mostaraca, s obzirom na planirano, već dobila tretman „grada u gradu“.

Prema entuzijazmu i predanosti ljudi koji žive u Zaliku, sagledavajući sve bitne segmente za funkcionisanje društveno-socijalne zajednice, ovo naselje spada u red najhomogenijih i najorganizovanijih mostarskih područja. Znatan broj udruženja, koji daju veliki doprinos pozitivnim tokovima u gradu, egzistira upravo u ovom naselju. Uzimajući u obzir sve prednosti koje ovo naselje pruža, sa pravom nosi epitet jednog od najpoželjnijih za život na području Mostara.

IZVOR: kiosk.ba