fbpx

Džaferović u Odžaku: Nikada nećemo pristati da u Domu naroda nema Bošnjaka iz Posavine

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović posjetio je Odžak, čime je još jednom potvrdio namjeru da posebnu pažnju posvećuje područjima u kojima Bošnjaci žive u manjini.

Podsjetio je da je u proteklih nekoliko mjeseci obišao više od 100 gradova i mjesta širom BiH te da je tokom tih posjeta vidio da je bošnjački narod podignute glave i da se bori za svoju poziciju i svoja prava, naročito u onim dijelovima države u kojima su manjina i u kojima se ta prava dovode u pitanje.

“Postoje problemi sa poštivanjem prava našeg naroda u entitetu RS i u dijelovima FBiH u kojima je HDZ na vlasti. Tim ćemo problemima posvetiti posebnu pažnju i nastavit ćemo se boriti za svakog građanina, za njegova prava jer nam je važan svaki čovjek na svakom pedlju BiH. To je naša filozofija i naša politika od koje nećemo odustati, a svoj ćemo uspjeh mjeriti po tome kako žive ljudi u područjima koja su najudaljenija od centara.”

– poručio je Džaferović.

Protekli mandat je ocijenio kao jako uspješan, naročito s aspekta euroatlantskih integracija i provedbe ekonomskih reformi.

“Država je, zahvaljujući SDA, pokrenuta iz osmogodišnjeg zastoja kada je u pitanju put ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Zatekli smo prije četiri godine i ogromnu nezaposlenost i veliku ekonomsku krizu. Danas su ekonomski parametri mnogo bolji, imaju snažan trend rasta i bit će još bolji. Prvi put smo u poslijeratnoj BiH premašili cifru od 800.000 zaposlenih.”

– kazao je Džaferović.

Ti pozitivni pomaci su, dodao je, ostvareni uprkos opstrukcijama sa kojima se tokom proteklog mandata suočavala vlast predvođena SDA.

“Da nije bilo tih opstrukcija, bili bismo još uspješniji. Konstantno smo se suočavali sa destruktivnim ponašanjem i sa stalnim zahtjevima za dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama. Odoljeli smo tome. Nikada nećemo prihvatiti da se u BiH ide unazad. Možemo samo govoriti o reformama koje BiH vuku naprijed.”

– poručio je Džaferović te dodao:

“Imali smo teške opstrukcije i od opozicije, koja nije bila nimalo konstruktivna i koja je činila sve da ne napravimo uspjeh samo zato što smo mi lideri procesa u BiH. To je primjer kako se opozicija ne bi trebala ponašati. Neka budu opozicija nama, a nikako opozicija državi i narodu.”

Osvrnuo se i na nastojanja pojedinih političkih stranaka koje, zarad svojih interesa, nastoje oduzeti prava građanima na određenim prostorima BiH da biraju i budu birani.

“Zahtjev HDZ-a, vezano za njihov prijedlog Izbornog zakona, je apsolutno neprihvatljiv jer on isključuje u Domu naroda, naprimjer, Bošnjaka iz Posavine ili Livna i nekih drugih sredina. Mi nikada nećemo prihvatiti da u Domu naroda nema Bošnjaka iz Posavine i Livna, kao, naravno, i Hrvata iz Sarajeva.”

– zaključio je Džaferović.