fbpx

Obnova škole u Blagaju poticaj za razvoj tog područja

Rekonstrukcija većeg dijela Osnovne škole u Blagaju na oduševljenje uposlenika, učenika i menadžmenta škole u znatnoj mjeri realizirana je kroz posljednje dvije godine.

Jedna od najstarijih obrazovnih institucija u BiH sinhroniziranim ulaganjem Vlade HNK, Grada Mostara i Fonda za zaštitu okoliša HNK obnovljena je u najbitnijim infrastrukturnim elementima.

Učenici koji pohađaju ovu školu u godinama koje dolaze biti će usmjereni samo i jedino prema sticanju znanja i potrebnih vještina. Za razliku od ranijeg perioda, neće biti opterećeni infrastrukturnim nedostacima, nego će boraviti u dobro opremljenim prostorijama, kakve i priliče obrazovnim ustanovama u 21. vijeku.

U narednom periodu školski prostor u Blagaju očekuju dodatna ulaganja koja će upotpuniti vanjski ambijent škole, te dodatno infrastrukturno poboljšati funkcionalnost objekta i njegov vanjski izgled.

Obrazovanje sa najdužom tradicijom u BiH

Iako je poznato da obrazovanje u Blagaju ima jako dugu historiju, tačan datum izgradnje škole i njen početak nije poznat. Mitar Papić u svojoj knjizi “Školstvo u BiH” piše da je škola u Blagaju bila otvorena u školskoj 1886/87. godini. Takvim obrazovnim nasljeđem mogu se pohvaliti rijetka mjesta i gradovi u BiH, pa čak i regionu. Blagajci sa pravom i ponosom ističu da u svom okruženju imaju najstariju obrazovnu tradiciju i nasljeđe.

Zbog svoje ugodne klime, povoljnog geografskog položaja, atraktivne rijeke Bune i izuzetno bogatog kulturno-historijskog nasljeđa, Blagaj i njegova okolica postaju sve atraktivniji za život, prvenstveno mlađim bračnim parovima.

Bogato kulturno-historijsko nasljeđe Blagaja

Nijedna priča o turizmu i ljepotama Bosne i Hercegovini ne bi bila potpuna bez spominjanja Blagaja. Ta oaza mira i prirodne harmonije smještena je u neposrednoj blizini Mostara. Najveću pažnju posjetilaca privlači vrelo rijeke Bune, na kojem se nalazi i misteriozna građevina – derviška tekija koja predstavlja značajan spomenik kulture i visoko rangirano kulturološko naslijeđe iz ranog osmanskog perioda. Iznad nje, na strmoj stijeni, nalazi se stari grad Hercega Stjepana Kosače.

Sami Blagaj, kao i njegovu okolinu karakteriše raznolikost njegovih nadzemnih i podzemnih voda, te kraških oblika i vrsta stijena. Blagaj u tom smislu predstavlja jedan od najljepših primjera geomorfoloških procesa koji su se kroz historiju odvijali na ovom terenu.

Područje Blagaja je poznato po raznolikosti svoje flore i velikom broju endemskih vrsta. Plodna obradiva zemlja je pogodna za tipičnu mediteransku poljoprivredu, sa mnogo ranog voća i povrća. To što je danas Blagaj turistički centar Hercegovine doprinosi i činjenica da u Blagaju ima 11 spomenika od nacionalne vrijednosti, koji su atraktivni i turisti ih rado posjećuju.

Izvor: kiosk.ba